2006 Szeptemberi változások:

Mint arról már mindenki értesült, pártunk és kormányunk létrehozott egy olyan csomagot, amelyik egyértelműen vállalkozásellenes, és vállalkozásellehetetlenítő hatású. Azokat soroljuk fel ezennel, amelyek a vállalkozások zömét érinti.

 1. Társas vállalkozások és egyéni vállalkozók különadója: röviden és egyszerűen: az adóalap 4%-a, vagyis a Társasági Adó és a nyereség után fizetendő Szja 20 %-ra nőtt./ eddig ez 16% volt./

Pénzkészlet kiszámítása: naponta pénztárzárást kell végezni, ezeket a záró pénztáregyenlegeket összeadni, majd elosztani azokkal a napokkal, mikor készpénzforgalom volt.
Ehhez segítséget tudunk adni, a megelőző hónap pénztár számlájának nyomtatásával. Ennek kiszámítását ügyfeleink is elvégezhetik, vagy megbízhatnak minket, külön díj /2000 Ft/mellett nyilvántartást vezetünk.
Rendkívül fontos ezek után, hogy az átutalásos számlák  KP-ban történt kiegyenlítéséről bizonylat készüljön, hiszen ez módosítja a pénzkészletet.
Kiemelten fontos a jövő évtől, hogy a bankkártyával csak olyan dolgokat vásároljanak, ami a vállalkozáshoz feltétlenül szükséges. Gyakran előfordult pl, hogy az üzemanyagszámlákban pl üdítő, szendvics szerepelt, Metro, Tesco számlákon olyan dolgokat is vásároltak, aminek semmi köze nem volt a vállalkozáshoz. Ezeket a tételeket eddig Kp felvételre könyveltük a bankon keresztül-nem teljesen szabályosan-ezentúl ezekre a tételekre rá kell számolnunk az 54% sz.j.a.-t, valamint a %-os EHO-t.
Azoknál a cégeknél, ahol nagy összegű tagi hitel van, ezeknek a tagi hiteleknek a ki-befizetésével el lehet kerülni a házipénztáradót, csak minden be-kifizetést bizonylatolni kell.
Minden vállalkozás kérdezze meg tőlünk, hogy a könyvelésben milyen összeg szerepel a házipénztárban,hogy ezt valmilyen módon  dec. 31.ig elköltse,bankszámlára befizesse, vagy felkészüljön a fizetendő adóra.
Az adó a következő évben, május 31-ig kell megfizetni.

 1. EVA: mértéke 25% ra nő 2006.10.hótól, így érdemes újra számolni,mi is éri meg.-                főleg ha belegondolunk, hogy az ÁFA 16,67% .Az adótörvény megengedi,hogy az Evás vállalkozók 2006.09.hó közepéig kilépjenek ebből az adózói körből.

Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy visszalépni csak 4 év múltán lehet.

 1. Az Eva után, mint eddig a társasági adó után, dec 20-ig feltöltési kötelezettség van. Tehát az éves végleges adó legalább 90 %-át az APEH  dec 20_ig szeretné megkapni.
 2. Köztudott, hogy az ÁFA 15%.-os mértéke 20%-ra nő.
 3. A pénztárgépek átállítási határideje:2006. november 30
 4. Elvárt Adó: Azon társaságok,  egyéni vállalkozók, amelyek veszteségesek, az elábével csökkentett bevételének 2% a Társasági adóalap.
 5. Céges telefon magánhasználata: 2006.szept.01-től természetbeli juttatásként adóköteles .Ennek meghatározásához el kell különíteni a magán és céges hívásokat. Amennyiben ezeket a magánjellegű hívásokat az alkalmazott megtéríti, úgy nincs fizetendő adó. Ha nem határozzák meg a magán és céges hívások arányát, ez az arány automatikusan 20%.

Az adó mértéke 54%+ennek a 29% EHO.Amennyiben a magánszemély a saját telefonjának összegét befizeti a társaság pénztárába,ez alól az adó alól mentesül a társaság.

 1. Járulékfizetés:2006.szeptember 01-től, a fő munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak ,társas vállalkozók, főállású egyéni vállalkozók minimum 125.000.Ft után kell, hogy megfizessék a járulékokat. Amennyiben a dolgozók bére nem éri el ezt a szintet, a ténylegesen kifizetett bér és a 125.000.Ft közti különbség nyugdíjjárulékát nem a dolgozótól vonják le, hanem pluszként a munkáltató fizeti meg. Ebből adódik, hogy a munkavállalók kaphatnak kisebb bért,/62.500., illetve a szakképzett emberek 65.500.ill. 68.800. / de a járulékokat minimum 125.000.Ft után kell megfizetni-2007.januártól 131.000. Ft után.
 2. Hogy még szebb legyen a képlet, a nyugdíjjárulék 2%-al,2007.01.01.től plusz 1%-al nő.
 3.  Mentességet lehet kérni az Adóhivataltól a minimum járulék alkalmazása alól kivételes esetekben-egyenlőre nem szabályzott keretek , formanyomtatvány, határidők teljesülésekor.
 4. 2007 január 1-től minden alkalmazottról, egyéni vállalkozóról, társas vállalkozóról a kifizetett béreikről, jövedelem kivétjeikről havonta bevallást kell küldenünk az APEH felé. Ezt a bevallást havonta 12-ig kell elkészítenünk. Így, ha egyik kedves ügyfelünk csak 10-11-én hozza tudomásunkra, hogy az előző hónapban valaki betegállományban volt, kilépett, fizetésnélküli szabadságon volt, a bevallás hibás lesz. Késett, hibás bevallás „jutalma” 200.000.Ft személyenként.10 ember esetén ez ugye 1.000.000.Ft.Rendkívül fontos ezek után, hogy a belépő dolgozók minden adata pontos legyen, beleértve a magánnyugdíj pénztártagságot is.

Ha egy dolgozó nem közli, melyik magánnyugdíjpénztár tagja, előfordulhat, hogy hónapokig rossz bevallásokat küldözgetünk. A bevallások módosításáért 1. 500. Ft különdíjat számolunk fel.
 

            A teljesség igénye nélkül ismertettük a legfontosasbb szabályokat,  főleg azokat, amelyek általában az általink könyvelt cégeket érintik.Amennyiben kérdéseik vannak, kérjük, vagy személyesen,vagy a honlapunkon tegyék fel kérdéseiket.

 

2006.07.18